Lekki, delikatny, nie za bardzo słodki z przepysznymi owocami... Taki jest sernik na zimno!
U mnie przepis na Thermomix, ale z powodzeniem można zrobić w tradycyjny sposób.
|
Sernik na zimno - aspiracjewariacje.blogspot.com |
Składniki:
- 1 galaretka, do sera
- woda, gorąca
- 100 g cukru
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej (na wierzch)
- 500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- 1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
- borówki, jagody (to co jest akurat dostępne)
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć.
Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 1, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 3/4 ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia.
Do naczynia miksującego z wystudzonym masłem włożyć biały ser, dodać cukier, ucierać 2 min 30 s/obr. 6 przy pomocy kopystki, na ok. 1 min. przed końcem ucierania przez otwór w pokrywie wlać powoli ostudzoną, tężejącą galaretkę, następie nałożyć miarkę, aby zapobiec pryskaniu zawartości naczynia miksującego.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a na nie wylać masę serową. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Yvon
Uwielbiam ten serniczek :) Idealny jako deser na upalną niedzielę
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńYvon, na zdjęciu widać, że owoce są również w masie serowej - jak je wcisnęłaś? Patyczkiem czy wymieszałaś z masą serową część owoców?
OdpowiedzUsuńDżoana, wlewałam masę etapami, trochę masy i owoce itd. i wyszedł bardzo owocowy serniczek :)
UsuńSuper... że też o tym nie pomyślałam ;)
OdpowiedzUsuń