Ktoś może powiedzieć: i znowu kasza jaglana... no cóż... mi pasuje!
Ciasteczka z kaszy jaglanej. |
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub kasztanowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki suszonej, posiekanej żurawiany
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie formy z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowaną kasze jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą przekładamy do miski dodajemy mąkę i roztopiony olej kokosowy. Składniki wyrabiamy ręką dolewając wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje dodajemy posiekane orzech, żurawinę oraz sezam. Ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (dla ułatwieni ręce możemy zwilżyć wodą) i spłaszczamy do pół centymetrowej grubości. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy do czasu aż zaczną się rumienić, ok. 25 minut.
Szalejesz Yvon, ale wspaniale Ci to wychodzi :)
OdpowiedzUsuń