wtorek, 5 lipca 2016

Ciasteczka z kaszy jaglanej.

Ktoś może powiedzieć: i znowu kasza jaglana... no cóż... mi pasuje!

Ciasteczka z kaszy jaglanej.
Ciasteczka z kaszy jaglanej.

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub kasztanowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki suszonej, posiekanej żurawiany
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie formy z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowaną kasze jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą przekładamy do miski dodajemy mąkę i roztopiony olej kokosowy. Składniki wyrabiamy ręką dolewając wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje dodajemy posiekane orzech, żurawinę oraz sezam. Ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (dla ułatwieni ręce możemy zwilżyć wodą) i spłaszczamy do pół centymetrowej grubości. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy do czasu aż zaczną się rumienić, ok. 25 minut.
Ciasteczka z kaszy jaglanej.
Ciasteczka z kaszy jaglanej.
Smacznego!
Yvon

1 komentarz:

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)