środa, 27 lipca 2016

Tajemniczy eliksir! Syrop lawendowy!

Skąd w ogóle taki pomysł... Jedno zdjęcie w internecie, tak mnie zaintrygowało, że od razu powstał plan aby zrobić to cudo...  w domu wszyscy się dziwili, co chcę zrobić, czy to będzie dobre? Już samo obieranie kwiatków z łodyżki lawendy dało fantastyczny zapach w całym domu... tak więc... trzeba samemu spróbować... Idealny jako dodatek do lemoniady, drinków, ciasteczek, do lodów... myślę, że jeszcze kilka zastosowań by się znalazło ... 

Spróbujecie?

Syrop lawendowy - aspiracjewariacje.blogspot.com
Syrop lawendowy - aspiracjewariacje.blogspot.com


Składniki:

  • 700 ml wody,
  • 650g cukru,
  • soku wyciśniętego z trzech cytryn,
  • 1 szklanki kwiatów lawendy.

Przygotowanie: 
Wodę z cukrem należy gotować przez około 15-20 minut. W tym czasie jej część odparuje i płyn delikatnie się zagęści. Do wrzątku wlać sok z cytryn i wrzucić kwiaty lawendy. Gotować jeszcze kilka minut i odstawić do ostygnięcia. Całość przelać przez sitko, by pozbyć się paprochów i wlać do wyparzonej butelki.
Syrop jest dość gęsty i bardzo słodki, dlatego do przygotowania lemoniady wystarczy go mniej więcej jedna łyżka na szklankę wody. Ja wrzucam do niej jeszcze listki mięty i różne owoce – truskawki, porzeczki, maliny, jagody albo kawałki arbuza. 

Dajcie znać, czy zrobiliście i do czego stosujecie!
Miłego dnia!
Yvon

3 komentarze:

  1. Nie myślałam nawet o lawendzie w kategorii spożywczej, brawo!
    Ale rozwijasz skrzydła :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ja też bym nie pomyślała, ale teraz, jak już wiem, że można ją w kuchni wykorzystać to na pewno będę z nią eksperymentować :) Uwielbiam jej zapach!

      Usuń

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)