niedziela, 24 lipca 2016

Likier jajeczny - advocat

Witajcie,

obiecałam, że napiszę co zrobić z żółtkami po zrobieniu bezy? Tak więc, oto jest ... fantastyczny likier jajeczny, który nie ma sobie równych :) 

Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie termomix na każdy dzień" 

Polecam bardzo :)


Likier jajeczny - advocat
Likier jajeczny - aspiracjewariacje.blogspot.com


Składniki na 1 litr: 
  • 6 żółtek 
  • 200 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml czystej wódki


Wykonanie thermomix:
Założyć motylek. Do naczynia wlać: żółtka, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać 5 min/70stopni/obr.3 Dodać wódkę i mleko. Podgrzewać 5 min/70stopni/obr3. Przelać do butelki wystudzić.



W sposób tradycyjny nie wykonywałam tego likieru, ale myślę, że z powodzeniem można go zrobić ubijając mikserem na parze żółtka z cukrami. Gdy zrobią się mocno gęste należy dodać mleko i wódkę i nadal ubijać. 

Smacznego :)

Yvon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)