Witajcie,
obiecałam, że napiszę co zrobić z żółtkami po zrobieniu bezy? Tak więc, oto jest ... fantastyczny likier jajeczny, który nie ma sobie równych :)
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie termomix na każdy dzień" obiecałam, że napiszę co zrobić z żółtkami po zrobieniu bezy? Tak więc, oto jest ... fantastyczny likier jajeczny, który nie ma sobie równych :)
Polecam bardzo :)
Likier jajeczny - aspiracjewariacje.blogspot.com |
Składniki na 1 litr:
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml czystej wódki
Wykonanie thermomix:
Założyć motylek. Do naczynia wlać: żółtka, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać 5 min/70stopni/obr.3 Dodać wódkę i mleko. Podgrzewać 5 min/70stopni/obr3. Przelać do butelki wystudzić.
W sposób tradycyjny nie wykonywałam tego likieru, ale myślę, że z powodzeniem można go zrobić ubijając mikserem na parze żółtka z cukrami. Gdy zrobią się mocno gęste należy dodać mleko i wódkę i nadal ubijać.
Smacznego :)
Yvon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)