czwartek, 7 lipca 2016

Lubię czerwony kolor! W roli głównej - papryka.

Nie ma to jak mieć przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną (ja gotuję kaszę w większej ilości, bez problemu można ją przechowywać kilka dni w lodówce) i wtedy już, szybko realizujemy swoje pomysły kulinarne. Dziś papryka w roli głównej nadziewana farszem z kaszy jaglanej.




Składniki (3-4 porcje w zależności od wielkości papryki):
  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli 
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 4 dużych papryk

Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej kokosowy. Podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj drobno posiekane: pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmaż. Kiedy farsz trochę przestygnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wsyp siemię lniane i natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i nakładaj farsz do wydrążonej papryki, układaj na blaszce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. 






Smacznego!
Yvon






Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)