Danie jest szybkie i wykwintne. Niezwykle rozgrzewające i aromatyczne. Inspirowałam się oczywiście książką Marka Zaremby "Jaglany detoks".
Szparagowe curry z dorszem. |
Składniki:
- 1 – 2 filety z łososia/dorsza
- szparagi
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka mleka kokosowego
- świeża bazylia
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
- szczypta nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- sok z połowy cytryny
- uprażony sezam
- sól morska lub himalajska
- syrop z agawy opcjonalnie
- ugotowany wcześniej czarny ryż
Łososia/dorsza umyj, pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na chwilkę do lodówki.
Przygotuj szparagi, pokrój na ok. 3 cm kawałki i odłóż.
Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka. Pomidorki na pół.
Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe.
Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry, czosnek a po chwili cebulę.
Wrzuć pomidorki i szparagi.
Gotuj nie więcej niż 4 minuty.
Dodaj sól, spróbuj. W razie czego dodaj trochę syropu z agawy.
Wrzuć łososia/dorsza i po 2 minutach obróć go na drugą stronę aby równomiernie się ugotował.
Skrop danie sokiem z cytryny.
Podawaj z listkami bazylii i prażonym sezamem.
Danie jest fantastyczne. Uczucie ciepła pozostaje na długo. Świetnie rozgrzewa, pomimo, że nie pali podczas jedzenia. Jeśli jesteście osłabieni- to danie jest właśnie dla Was!
Podane z czarnym ryżem jest rewelacyjne!
Przygotuj szparagi, pokrój na ok. 3 cm kawałki i odłóż.
Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka. Pomidorki na pół.
Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe.
Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry, czosnek a po chwili cebulę.
Wrzuć pomidorki i szparagi.
Gotuj nie więcej niż 4 minuty.
Dodaj sól, spróbuj. W razie czego dodaj trochę syropu z agawy.
Wrzuć łososia/dorsza i po 2 minutach obróć go na drugą stronę aby równomiernie się ugotował.
Skrop danie sokiem z cytryny.
Podawaj z listkami bazylii i prażonym sezamem.
Danie jest fantastyczne. Uczucie ciepła pozostaje na długo. Świetnie rozgrzewa, pomimo, że nie pali podczas jedzenia. Jeśli jesteście osłabieni- to danie jest właśnie dla Was!
Podane z czarnym ryżem jest rewelacyjne!
Szparagowe curry z dorszem. |
Szparagowe curry z dorszem. |
Smacznego!
Yvon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)