wtorek, 28 czerwca 2016

Szparagowe curry z dorszem.

Danie jest szybkie i wykwintne. Niezwykle rozgrzewające i aromatyczne. Inspirowałam się oczywiście książką Marka Zaremby "Jaglany detoks". 

Szparagowe curry z dorszem.
Szparagowe curry z dorszem.

Składniki:
  • 1 – 2 filety z łososia/dorsza 
  • szparagi
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • świeża bazylia
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • uprażony sezam
  • sól morska lub himalajska
  • syrop z agawy opcjonalnie
  • ugotowany wcześniej czarny ryż
Przygotowanie: 
Łososia/dorsza umyj, pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na chwilkę do lodówki.
Przygotuj szparagi, pokrój na ok. 3 cm kawałki i odłóż.
Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka. Pomidorki na pół.
Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe.
Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry, czosnek a po chwili cebulę.
Wrzuć pomidorki i szparagi.
Gotuj nie więcej niż 4 minuty.
Dodaj sól, spróbuj. W razie czego dodaj trochę syropu z agawy.
Wrzuć łososia/dorsza i po 2 minutach obróć go na drugą stronę aby równomiernie się ugotował.
Skrop danie sokiem z cytryny.
Podawaj z listkami bazylii i prażonym sezamem.
Danie jest fantastyczne. Uczucie ciepła pozostaje na długo. Świetnie rozgrzewa, pomimo, że nie pali podczas jedzenia. Jeśli jesteście osłabieni- to danie jest właśnie dla Was!
Podane z czarnym ryżem jest rewelacyjne!

Szparagowe curry z dorszem.
Szparagowe curry z dorszem.

Szparagowe curry z dorszem.
Szparagowe curry z dorszem.


Smacznego!
Yvon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)