poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciasta truskawkowe górą!


Ciasto truskawkowe na niedzielny deser nadaje się znakomicie i nie trzeba się przy nim namęczyć ;)
Przepis zaczerpnięty z przepisów Thermomixa na jabłecznik.

ciasta, ciasto truskawkowe, pieczenie, truskawki, kuchnia,


Składniki (średnia forma):

  • 130 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 3 jajka 
  • 150 g cukru
  • 30 g brandy (opcjonalnie)
  • 200 g mąki pszennej (ja dałam pełnoziarnistą i dlatego też, pewnie nie za bardzo wyrosło)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić formę do ciasta, odstawić.
2. Przygotować truskawki - obrać szypułki i umyć, odstawić do wyschnięcia.
3. Do naczynia włożyć masło, jajka, cukier, brandy, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać w Thermomixie lub mikserem. Wlać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane truskawki.
4. Piec 30-40 min. lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie na ok. 10 min. przed przełożeniem na paterę. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.



ciasta, ciasto truskawkowe, pieczenie, truskawki, kuchnia,


ciasta, ciasto truskawkowe, pieczenie, truskawki, kuchnia,

ciasta, ciasto truskawkowe, pieczenie, truskawki, kuchnia,


Smacznego!
Yvon

2 komentarze:

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)