poniedziałek, 27 czerwca 2016

Podwójny burger!


Testowanie kolejnego przepisu z książki Jaglany detoks przerosło moje oczekiwania a przy okazji  rodzinka była zachwycona... taki domowy burger zadowolił nasze gusta! Zresztą zobaczcie sami :D

jaglany detoks
Podwójny burger


Składniki (2-4 porcje):
  • 150 g mielonego mięsa z indyka 
  • 1/2 cukinii
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego opcjonalnie

Do serwowania:
  • bułka/chleb pełnoziarnisty
  • kilka plastrów kalarepy
  • 1 czerwona cebula
  • marchew pokrojona w plastry
  • pomidor
  • ogórek
  • rukola

Przygotowanie:
Mięso dopraw solą, dodaj drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę  czosnek. Wymieszaj  dokładnie dłońmi lub drewnianą łyżką.
Cukinię  przekrój wzdłuż i odetnij gniazdo nasienne, zetrzyj razem z marchewką na drobnej tarce. Dopraw delikatnie solą a po kilku minutach odciśnij mocno wodę i przełóż warzywa do miski z indykiem. Dodaj pieczarki - opcjonalnie- starte również na tarce/ drobno posiekane. Wsyp siemię lniane i natkę pietruszki. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj kształtne burgery, układając je na blaszce wyłożonej pergaminem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. Po upływie 20 minut możesz przełączyć piekarnik na grillowanie. Natnij lekko burgera na środku i sprawdź, czy się upiekł. Jeżeli uznasz, że jest niedopieczony pozostaw burgery w rozgrzanym piekarniku jeszcze 5-10 minut.

Serwuj z pomidorem, sałatą, kalarepą, czy grillowaną cukinią, możliwości jest wiele, a zapewne w Twojej lodówce zawsze się coś znajdzie!


jaglany detoks
Podwójny burger

jaGlany detoks
Podwójny burger


Smacznego!
Yvon

2 komentarze:

  1. Ale piękne! Jaglany detoks mocno Cię zainspirował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba lato... ale przepisy są szybkie i bardzo przyjemne, a w dodatku bardzo pyszne!

      Usuń

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)