Testowanie kolejnego przepisu z książki Jaglany detoks przerosło moje oczekiwania a przy okazji rodzinka była zachwycona... taki domowy burger zadowolił nasze gusta! Zresztą zobaczcie sami :D
Składniki (2-4 porcje):
- 150 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 cukinii
- 5 średnich pieczarek
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska lub himalajska do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego opcjonalnie
Do serwowania:
- bułka/chleb pełnoziarnisty
- kilka plastrów kalarepy
- 1 czerwona cebula
- marchew pokrojona w plastry
- pomidor
- ogórek
- rukola
Przygotowanie:
Mięso dopraw solą, dodaj drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie dłońmi lub drewnianą łyżką.
Cukinię przekrój wzdłuż i odetnij gniazdo nasienne, zetrzyj razem z marchewką na drobnej tarce. Dopraw delikatnie solą a po kilku minutach odciśnij mocno wodę i przełóż warzywa do miski z indykiem. Dodaj pieczarki - opcjonalnie- starte również na tarce/ drobno posiekane. Wsyp siemię lniane i natkę pietruszki. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj kształtne burgery, układając je na blaszce wyłożonej pergaminem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. Po upływie 20 minut możesz przełączyć piekarnik na grillowanie. Natnij lekko burgera na środku i sprawdź, czy się upiekł. Jeżeli uznasz, że jest niedopieczony pozostaw burgery w rozgrzanym piekarniku jeszcze 5-10 minut.
Ale piękne! Jaglany detoks mocno Cię zainspirował :)
OdpowiedzUsuńTo chyba lato... ale przepisy są szybkie i bardzo przyjemne, a w dodatku bardzo pyszne!
Usuń