Witajcie,
pierwsze testowanie przepisów z książki Jaglany Detoks i po prostu kulinarny hit...
Pomidorowa w zupełnie innym wydaniu niż dotychczas, jest rewelacyjna.
Pomidorowa w zupełnie innym wydaniu niż dotychczas, jest rewelacyjna.
I najważniejsza sprawa dla mnie, że bardzo smakowała całej rodzinie... dzieci zachwycone :)
Ale, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, także poniżej moja wersja.
Krem pomidorowy z kaszą jaglaną - aspiracjewariacje.blogspot.com |
Składniki na 2-4 porcje:
- 1 kg pomidorów lub dwie puszki konserwowych
- 4 duże marchewki
- pietruszka
- por
- pół średniego selera
- ok. litra wody
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 pokrojona drobno średnia cebula
- 2 daktyle
- 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
- kukurydza do dekoracji
- olej kokosowy do smażenia
- sól morska lub himalajska
- opcjonalnie świeży starty imbir
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażaj z dodatkiem curry 2-3 minuty. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa, wlej gorącą wodę tak, aby jej poziom nie przekraczał poziomu warzyw. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj daktyle, i ugotowaną kaszę jaglaną dopraw do smaku. Gotuj jeszcze ok 5 minut. Odstaw z palnika i zblenduj krem.
Serwuj z dodatkiem kukurydzy.
Moja wersja do zabrania do pracy!
Moja wersja do zabrania do pracy!
Krem pomidorowy z kaszą jaglaną - http://aspiracjewariacje.blogspot.com |
Krem pomidorowy z kaszą jaglaną - http://aspiracjewariacje.blogspot.com |
Smacznego!
Yvon
Mniam ... wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, pyszna!
OdpowiedzUsuń