piątek, 17 czerwca 2016

A może buraczki?

Drugi przepis z książki Jaglany Detoks. Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą... nie jadałam wcześniej kremu z buraczków więc, sam przepis jest dla mnie nowością. Jestem zaskoczona, że bez wywaru warzywno-mięsnego można przygotować bardzo aromatyczną i sytą zupę dla całej rodziny.
Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą
Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą


Składniki na 2-4 porcje:
  • ok 8 średnich buraków
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 cm świeżego startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • opcjonalnie szczypta majeranku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól morska lub himalajska
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyte buraki zawiń w folię aluminiową. Piecz około 40 min. Kiedy przestygną obierz je ze skórki i pokrój w ćwiartki.

W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek oraz starty imbir. Delikatnie podsmażaj  2-3 minuty. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko i zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dopraw solą do smaku.

Po upływie 10 minut wlej mleko kokosowe i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze ok 5 minut. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Na koniec dodaj trochę mleka kokosowego do dekoracji.


Jaglany detoks
Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą


Smacznego!
Yvon

2 komentarze:

  1. Wow, fajny przepis :) A tej kaszy jaglanej to pół szklanki czy pół kilo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale by się narobiło ;) pół kilo to zdecydowanie za dużo... Dziękuję Dżoana za czujność :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)