Drugi przepis z książki Jaglany Detoks. Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą... nie jadałam wcześniej kremu z buraczków więc, sam przepis jest dla mnie nowością. Jestem zaskoczona, że bez wywaru warzywno-mięsnego można przygotować bardzo aromatyczną i sytą zupę dla całej rodziny.
Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą
Składniki na 2-4 porcje:
|
- ok 8 średnich buraków
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 cm świeżego startego imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki nasion kolendry
- opcjonalnie szczypta majeranku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól morska lub himalajska
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyte buraki zawiń w folię aluminiową. Piecz około 40 min. Kiedy przestygną obierz je ze skórki i pokrój w ćwiartki.
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek oraz starty imbir. Delikatnie podsmażaj 2-3 minuty. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko i zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dopraw solą do smaku.
Po upływie 10 minut wlej mleko kokosowe i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze ok 5 minut. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Na koniec dodaj trochę mleka kokosowego do dekoracji.
Zupa krem buraczkowo-jaglana z kokosową nutą
Smacznego!
Yvon
|
Wow, fajny przepis :) A tej kaszy jaglanej to pół szklanki czy pół kilo?
OdpowiedzUsuńAle by się narobiło ;) pół kilo to zdecydowanie za dużo... Dziękuję Dżoana za czujność :)
OdpowiedzUsuń