środa, 29 czerwca 2016

Pieczarkowa niespodzianka ;)

Tak słodko na mnie patrzyły w sklepie pieczarkowe duże kapelusze, od razu pomyślałam, że pysznie będą smakowały z warzywnym nadzieniem a ponieważ, jak widać po moim blogu mam etap na kaszę jaglaną ;) tak więc nie mogło jej zabraknąć i w tym przepisie.

Pieczarkowa niespodzianka ;)
Pieczarkowa niespodzianka ;)



Składniki (4-6 porcji):
  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli 
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 kapeluszy dużych pieczarek

Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej kokosowy. Podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj drobno posiekane: pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmaż. Kiedy farsz trochę przestygnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wsyp siemię lniane i natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi nakładaj farsz na kapelusze pieczarkowe kapelusze, układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. Po upływie 20 minut możesz przełączyć piekarnik na grillowanie. 

Serwuj z ulubionymi warzywami! 

Pieczarkowa niespodzianka ;)
Pieczarkowa niespodzianka ;)

Pieczarkowa niespodzianka ;)
Pieczarkowa niespodzianka ;)


Smacznego!

Yvon


4 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem Yvon - cudnie wygląda to danie!!! Kolejny raz mnie zaskakujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) mam nadzieję, że jeszcze nie raz Cię zaskoczę :D

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)