Tak słodko na mnie patrzyły w sklepie pieczarkowe duże kapelusze, od razu pomyślałam, że pysznie będą smakowały z warzywnym nadzieniem a ponieważ, jak widać po moim blogu mam etap na kaszę jaglaną ;) tak więc nie mogło jej zabraknąć i w tym przepisie.
Pieczarkowa niespodzianka ;) |
Składniki (4-6 porcji):
- 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 średnich pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska lub himalajska do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 kapeluszy dużych pieczarek
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej kokosowy. Podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj drobno posiekane: pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmaż. Kiedy farsz trochę przestygnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wsyp siemię lniane i natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi nakładaj farsz na kapelusze pieczarkowe kapelusze, układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. Po upływie 20 minut możesz przełączyć piekarnik na grillowanie.
Jestem pod wrażeniem Yvon - cudnie wygląda to danie!!! Kolejny raz mnie zaskakujesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) mam nadzieję, że jeszcze nie raz Cię zaskoczę :D
UsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń