Najprostsze kokosanki z trzech składników. Bez mąki! Tylko kasza jaglana, wiórki kokosowe
i cukier. Powiem szczerze... trudno mi było uwierzyć, że będą dobre i nie będzie czuć smaku kaszy jaglanej... ale smaczne zaskoczenie... dla mnie rewelacja... przypieczone z wierzchu
a miękkie w środku .... mniam :D
i cukier. Powiem szczerze... trudno mi było uwierzyć, że będą dobre i nie będzie czuć smaku kaszy jaglanej... ale smaczne zaskoczenie... dla mnie rewelacja... przypieczone z wierzchu
a miękkie w środku .... mniam :D
Przepis zaczerpnięty ze strony: http://veganbanda.pl
Kokosanki jaglane |
Składniki:
- kasza jaglana - 200 g
- wiórki kokosowe - 200 g
- ksylitol/cukier/fruktoza - 1/2 szklanki
- opcjonalnie - łyżeczka oleju kokosowego zapachowego.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotować w proporcjach 1:2,5. Tak, aby była bardzo miękka (około 20 minut).
- Odmierzyć 2 szklanki ugotowanej kaszy, dodać wiórki kokosowe oraz cukier i zblendować.
- Ulepić kulki i delikatnie spłaszczać np. widelcem już na papierze do pieczenia.
- Upiec w 180 stopniach, aż kokosanki się zarumienią (około 45-60 minut).
Smacznego!
Uwaga bo szybko znikają ;)
Yvon
pyszne... jadłem takie
OdpowiedzUsuńDzięki... już wiem co zrobię w sobotę :)
OdpowiedzUsuń