niedziela, 24 kwietnia 2016

Najlepsze kokosanki ... bez mąki!

Najprostsze kokosanki z trzech składników. Bez mąki! Tylko kasza jaglana, wiórki kokosowe
i cukier. 
Powiem szczerze... trudno mi było uwierzyć, że będą dobre i nie będzie czuć smaku kaszy jaglanej... ale smaczne zaskoczenie... dla mnie rewelacja... przypieczone z wierzchu 
a miękkie w środku .... mniam :D
Przepis zaczerpnięty ze strony: http://veganbanda.pl

Kokosanki jaglane

Składniki: 
  • kasza jaglana - 200 g
  • wiórki kokosowe - 200 g
  • ksylitol/cukier/fruktoza - 1/2 szklanki
  • opcjonalnie - łyżeczka oleju kokosowego zapachowego.

Wykonanie:

  • Kaszę jaglaną ugotować w proporcjach 1:2,5. Tak, aby była bardzo miękka (około 20 minut).
  • Odmierzyć 2 szklanki ugotowanej kaszy, dodać wiórki kokosowe oraz cukier i zblendować.
  • Ulepić kulki i delikatnie spłaszczać np. widelcem już na papierze do pieczenia.
  • Upiec w 180 stopniach, aż kokosanki się zarumienią (około 45-60 minut).

Smacznego! 








Uwaga bo szybko znikają ;)
Yvon

2 komentarze:

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)